2013. július 2., kedd

Alkotótársam, Anikó

Mai ismereteink szerint az üvegfestés másfél évezredes múltra tekint vissza. Hazánk mindmáig legnagyobb üvegfestője Róth Miksa volt. Ő így vallott az üvegfestészetről:

"Nincs még egy olyan dekoratív művészet mely oly mélységesen fogná meg a lelkünket, mint az üvegfestészet. Az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény. A tűzben nemesedett szín válik napfénnyé... az üvegfestmény színei az átszűrődő napfényben folyton rezegnek, változnak, ragyognak aszerint, ahogy a fénysugarak hatásai változnak. Mintegy élő jelenségként hatnak ránk."

Hasonlóan érzek én is… Kicsi gyermekkorom óta tartanak ámulatban a templomok ablakain beszűrődő kísérteties, elvarázsolt fények. A régi mesterek által is alkalmazott tradicionális üvegfestés rejtelmeibe sajnos még nem sikerült elmélyednem gyakorlati szinten, a „halandó” háziasszonyok egyéb kötelezettségei és a rohanó élet terhei mellett. Köszönhetően a modern technikának, hasonló hatást tudok elérni a mindenki által hozzáférhető modern, ún. hideg üvegfestés eszközeivel. Ez a technika nem igényel hosszas tanulást, autodidakta módon elsajátítható, csak egy kis fantázia, kézügyesség és kreativitás, na meg sok-sok türelem és kitartás kell hozzá.
Üveget festeni kb. 10-12 évvel ezelőtt kezdtem. Mindmáig szeretek használati tárgyakat dekorálni, bár üvegfestők körében ismert a tény, sokkal nehezebb a térbeli tárgyakra festeni, mint sík üvegre. Az üvegfesték ugyanis a többi festékekhez viszonyítva sokkal hígabb, így a domború felületeken könnyen megfolyik. A hatás viszont annyira elragadó, hogy ezt a kis nehézséget inkább leküzdöm, és mit sem törődök a gravitációval :)). Ezeket a tárgyakat a fény átjárja, és ez tükrözi leginkább az üvegfestészet lényegét. Nincs annál varázslatosabb, mint amikor egy szép festett mécsestartóba helyezett gyertya lángja életre kelti a színeket, és a forma táncot járva vetül környezetére. Éppen úgy, mint az ablakokon átsütő napsugár.
Síküvegre is egyre gyakrabban készítek festményeket, melyek faliképként funkcionálhatnak. Különleges csillogásuk, élettel teli színeik úgy is fennmaradnak, hogy hátlap kerül mögéjük, és nem járja át őket a fény.

Engem a natúr üveg csillogása, a ráeső, és rajta megtörve áthatoló fények játéka is elbűvöl. Ezért néhány éve elkezdtem kézi gravírozással is foglalkozni. Ezzel a technikával az üveg fényesre polírozott felszínét „csiszolom” le, így a fény törésével, a csillogás megszüntetésével alkotok képeket használati tárgyakon és síküvegen egyaránt.

Mindkét technikát oktatom, foglalkozásokat, tanfolyamokat szervezek a témában. Kézműves műhelyekben, gyermek táborokban is szívesen adom tovább tudásomat, tapasztalataimat.

Néhány éve a DREMEL „felfedezettjeként” kísérem a gyártó céget kreatív táboraikban, rendezvényeiken, mint ötletadó designer. Így vettem részt Visegrádon és Győrben is a kreatív táborokban:

2011. karácsonya előtt egy kiállításon mutathattam meg néhány alkotásom:

Mindkét technika helyet kapott a network oldalain. A Gravír klubot magam indítottam, az Üvegfestők klubját pedig több éve vezetem. Mindkét klub összefogja a technika művelőit, egymást önzetlenül segítjük az előrejutásban.

Az alkotás művelete megnyugvást, pihenést, igazi kikapcsolódást jelent számomra a mindennapi stresszel teli életben. Az üveg csodája elvarázsol, cserébe én is varázslattal töltöm meg… Munkáim megtekinthetők a http://www.uvegvarazs-muhely.blogspot.hu oldalon.

Által Anikó
aniko.altal@gmail.com

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...